Pages

Monday, 4 June 2012

rosemarry grilled chicken



Assalammualaikum salam sejahtera

selamat pagi buat semua pengunjung baru dan lama ke blog zila4ever..terima kasih atas kesudian memfollow..dan tinggalkan link anda yer supaya senang saya nak follow balik....:) dan terima kasih teman-teman yang sudi datang dan tinggalkan komen-komen yang indah..amat-amat saya hargai..love u all ..






seminggu sudah berlalu..ini bermakna cuti sekolah berbaki seminggu lagi..ramai bloger masakan pun bercuti kan...dapur masing-masing sunyi jer..h eh ehee inilah kesempatankita nak bercuti kan..almaklumlah kalau hari persekolahan masing-masing tak menang tangan..mana nak pergi ambil dan hantar anak ke sekolah lagi...haiii kita pun sama merasai jugak..so kalau anak dah off macamnie..emak pun turut off jugak..:)





hari inikan terasa rindu pulak kat beberapa blogger yang dah lama sunyi jew...rindu sangat-sangat kat diorang..kadang-kadang tue jengah jugak kat blog diorang..tapi sampai sekarang masih sunyi..alahaiiii zila harap janganlah masing-masing berehat terlalu lama kan...dan rasa rindu dengan masakan diorang..



ok lah jom kita cerita pasala masakan hari ini pulak..hari ini mood nak makan ayam versi nak meratah macam tu jew..tak nak makan dengan nasi..sebabnya..konon-konon mood diet..h ehhee aahkan jew la kan..ayam panggang rosemarry nie dah tiga kali jugak zila buat..tapi tak sempat ambil gambar la..sebab memang tak sabar sangat nak makan..anak pun bising kalau zila amik gambar memang lambat la dia dapat merasa..h ahhaa ha..ramai yah dah mencuba resepi ini kan..zila ambil kat dapur ibundo..nampak kak nor pun ada buat jugak...dan yang lain-lain yang zila tak perasan jangan marah yer..tapi zila tau ramai yang dah mencubanya.dan hasilnya memang sedap sangat-sangat.terima kasih kepada semua penyumbang resepi.









olahan:zila4ever.blogspot.com

Bahan-bahan
1 ekor ayam - guna peha ayam pun boleh
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar 
2-3 sudu besar gula perang 
2 sudu kecil garam
sedikit perasa - guna kiub ayam dihancurkan
2 sudu besar jus limau- guna limau nipis 
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega - untuk sapu atas ayam


 Cara penyediaan
  1. Ayam dibersihkan.
  2. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
  3. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  4. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
  5. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  6. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  7. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam. 
  8. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
  9. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.- bakar sampai masak guna api atas bawah...



36 comments:

Nuwairani Ismail said...

mengancam betul rupa ayam tu. Ini memang kene dengan taste nani. kalau beli ayam, selalu nani ambil bahagian peha yang ni je. tak suke makan dada. nak cari daun rosemarry dulu la sebelum balik sabah ni. kat sana konfem tak jumpa dah herbs yang pelik2 ni.

nanieybarnieylurviey said...

perghhh.. gmbr da menarik.. rasa mesti da boom.. ingtkan kt kedai mane rupenye buat sendiri.. :) leh try nnti nih.. tp bile la dpt buat.. sigh**

Asmah Yusof said...

Slm zila cyg...aduh dah macam kat kedai pak kenny asz tgk...hehhe, menarik n sedap menu nie....kn try jugak nnti...bikin i kecur tau...:))

hazila said...

Kita pun dah lama tak buat rosemary grilled chicken ni. Alahai malas juga nak start memotret gambar masakan.....

Bicara Kak Noor said...

hamboi zila cayangggggg hebat nampak ayam tu dngn kaler yg sangar menarikss buat akak tertariksss lah nak se peha bole tak ni>>

Gee® said...

Alahai Zila, lapar pulak k.gee tgk ayam tu... sedapnyaaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'KUm Zila cayangggg.. wahh sha memang suka sangat dengan rosemary chicken tak kiralah apa pun masakan memang suka buh rosemary hadoii gambar cantik dan menarik.. kecur sudahnya ni... wahh semakin berdebar2 yaa... all the best cayang muahhzzz

Rohah said...

salam kak Zila...
kat dapur ada ayam menanti, tapi takleh nk masak ni, sbb ayam potong biase..teringin juge nak buat, sbb tgk ramai kengkawan yg dah buat..sedap errr nampaknyerr dr jauh nie.
Dah seminggu dapur saya tak berasap arr, tapi perut tetap kenyang eihhh..hehe
Coti2 katakan...

mama sara nur said...

assalam zila
malam td singgah tgk tako ,pagi ni ada ayam rosemarry yg mengiurkan lagi selera
memang sedap ni wat ratah kan

Ayu said...

Assalam zila, sedapnya ayam panggang rosemary ni ya..ah kalau dah 3x buat confirm sedap lah tukan..
macam nak cubit sikit isinya tu nak rasalah..

ady said...

as-salam Zila
chicken and rosemary go well together...luks so delicious...

rahel said...

Zila,sejak masuk sini hari ni..banyak kali dah kutelan liur tengok ayam panggang ni...emmm mengancam betul baunya..wangi rosmary la..

quinnie said...

sedapnya..dah lama teringin nak buat tapi rosmerry tak dak..huhuhu..tah bila la nak beli tak tau...huhuhu

Evelyn Gemina said...

Waduh2, mmg sedap ayam ni kak zila : )

dapurCikWan said...

sedapnyer kak....berselera ni... ;)) cikwan online guna pc opis..bolehla bw jap..heheh

Mamasya said...

Salam Zila.mmg sedap ayam panggang ni.bila Zila tayang rasa nak buat lagi....mmg laku kat rumah ayam ni..

HALAMANKU said...

Salam Kak Zila...laponyer tengok...mmmm wanginyer bau ayam panggang ngan rempah rosmerri nyum2 ader ke lagi? erma nak tumpang lunch sini he he he

Norzie hany said...

Assalam Zila.
Sedap meratah ayam ni cicah dgn sos Thai....terliur sudah.

hana said...

dapnyerr... dah lama tak wat ayam panggang... nak g tangkap ayam dulu

K.Nor said...

sedapnyer!!

hana!! tangkap utk akak sekor ya... pastu bakar sampai masak.. karang gi amik :)

tun_telani said...

salam zila.. tun suka ayam bakar rosemarry ni ^^ meratah cicah sos je. mmg xmkn nasi dah.

Ilhamkreatif said...

Salam zila...sedap,boleh leleh ayaq liur ni...nengok gambar pun dah tau kesedapannya..

Qasey Honey said...

asslm Zila cygggg...wah sedapnye...myelerakan tgk...QH pon dh penah cuba jugak..tp resepi xigt la pula dr mne sumbernye...nti nk tgk blk...hehehe...tp rasanye mmg sedapkan...perghhh tliur dibuatnya...

kasihredha said...

menariknya
jadi lapar mlm2 ni

Nina Mirza said...

Aduyai Zila ........

Bikin Nina terliur nie!!!! Nak secubit~~~ Hehhee
Cantik sungguh crop Zila. Tahniah..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Zila..waalaaahhhhh....sedapnya ayam ni...agak2 klu ratah ngan coslow pun best ni..he he he jadi kucing jappppp

Tina Othman said...

salam kak zila

sedapnya, mesti wangi je kan time bakar sebab ada rosemary ni

hihi tina lama dah copy resepi ni dari umah kak nor, tapi sampai la ni tak terbuat2 hehe

Acik Erna said...

assalam zila.daun roemary kering?nak cari kat mana.maaf zila memang acik tak tau.terliur tengok ayam ni.rasa macam nak buat je

ibundo said...

fulamak... teliur betul dah ni.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

amboi amboiiiii... diet ke tu? tp ayamnya mkn berapa ketuiii? hehehe...
saja je ngusik zila... akak pun suka ngan resepi ni.. sedap sangat. teringat masa akak buat mula2 dulu.. suruh hubby beli ayam sekor2 tp terlupa plak nak pesan suruh org pasar buangkan perut ayam tu.. sekali bila dah akak yg kena buat kesemuanya.. bila ayam tu masak.. akak dah tak lalu nak makan.. hhhihiii... tulah akibatnya sbb lama sgt 'bermain' dgn ayam tu.. walaupun suami & anak2 kata sedap tp akak sendiri yg tak lalu sbb tangan pun dah berbau ayam.. hahaha...

anymz said...

sedapnya nampak ciken nih..terliur sudah ni..hehe

ummiaisyah said...

sukanya tgk ayam tu...ni mmg ol taim feberet! sgt sedap..takyah g kenny roges dah!

Amie said...

Zilaaa.... lamanya Zila menghilang he he hehh.... winduuuu! Sunyi & sepi rasanya.... tak apalah, kita ratah rosemarry grilled chicken yang sangat lazat ni dulu!

Jay said...

looks excellent..fab & inviting
Tasty Appetite

Akila said...

Looking so delicious...

Event: Dish Name Starts With M
Learning-to-cook

Regards,
Akila

maz said...

npak yummy snguh ayam rosmary tu...gmbarnya pun cantikkkk..suka tgk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...